header
2015. augusztus PDF Nyomtatás E-mail

A „63rd International Congress and Annual Meeting of the Society for Medicinal Plant and Natural Product Research” című rendezvény az eredetileg német, mára nemzetközivé vált szervezet kongresszusa, amely mint minden évben, idén is a gyógynövény és természetesanyag-kutatás és fitoterápia legrangosabb európai fóruma volt. Magyarország 38 év után, a társaság története során másodszor rendezhette meg ezt a nívós konferenciát, amelyre öt kontinensről érkeztek résztvevők.

A kongresszus megnyitását megelőzően augusztus 23-án egy szimpózium és két workshop került megrendezésre. Az egynapos szimpózium a természetesanyag-kutatás legmodernebb analitikai módszereit mutatta be, a workshopok egyike a gyógynövény-termékek szabályozási kérdéseivel foglalkozott, különös tekintettel a nem-európai országok Európában forgalmazott termékeire, a másikon pedig a fiatal kutatók mutatták be eredményeiket.

alt

Konferencia elnöke Prof. Hohmann Judit és Dr. Csupor Dezső (forrás: ga2015.hu)

A rendezvény résztvevőit a 2015. augusztus 24-én 9 órakor kezdődő megnyitón a Magyar Tudományos Akadémia nevében Freund Tamás, az MTA alelnöke, és Szabó Gábor akadémikus, a Szegedi Tudományegyetem rektora köszöntötte a szervezők nevében. A magyarországi kutatók közül plenáris előadást tartott Katona István agykutató (MTA KOKI) a növényi anyagok központi idegrendszerre gyakorolt hatásáról, a kender hatóanyagainak szerepéről a neurobiológiai kutatásokban.

A kongresszus kiemelt témakörei voltak:


  • Természetes vegyületek mint a gyógyszerkutatás vezérmolekulái
  • Természetes anyagok a központ idegrendszeri betegségek terápiájában Gyógynövények krónikus betegségek kezelésében 
  • Növényi anyagok farmakokinetikája Növényi termékek klinikai vizsgálata 
  • Gyógynövények, növényi gyógyszerek és étrend-kiegészítők minőségvizsgálata 
  • A biotechnológia és sejtbiológia új kihívásai 
  • Etnobotanika és etnofarmakológia 
  • Étrend-kiegészítők 
  • Gyógynövények és természetes vegyületek az állategészségügyben és állatgyógyászatban 


 A nemzetközi rangú konferencia megszervezésére felkért SZTE GYTK Farmakognózai Intézete 3 szóbeli előadással és 27 poszterrel is hozzájárult a tanácskozás sikeréhez. A szegedi kutatók – többek között – biológiailag aktív növényi anyagok izolálásával, félszintézisével és farmakológiai vizsgálatával, továbbá gyógynövény-analitikával kapcsolatos eredményeikről számoltak be. A konferencia elnökei Prof. Hohmann Judit, az SZTE Gyógyszerésztudományi Karának dékánja és Csupor Dezső, az SZTE Farmakognóziai Intézetének adjunktusa volt. A szervezőbizottság munkájában az intézet több munkatársa, valamint PhD hallgatók és ifjú kutatók csapata is közreműködött.

(szöveg forrása)

alt

Az Intézetünk munkatársai (forrás: ga2015.hu)

Módosítás dátuma: 2015. október 08. csütörtök, 14:13