2023. szeptember 24. vasárnap [08:41]
Gyógyszerhatástani és Biofarmáciai Intézet
  Nyitóoldal
Új eszköz a legkegyetlenebb daganatos fájdalom ellen
2010. September 08.
 Uniós forgalmazási engedélyt kapott egy nagy jelentőségű fájdalomcsillapító-rendszer, az ismert hatóanyagot orrspray juttatja be a szervezetbe.
Az európai gyógyszerregulációs hatóság a napokban engedélyezte az Archimedes Pharma egy fentanil hatóanyagú fájdalomcsillapítójának forgalmazását. A cég e vezető terméke orrspray, amelyet olyan felnőtt daganatos betegek áttöréses („breakthrough") fájdalmainak kezelésére alkalmazhatnak, akik már kapnak fenntartó jellegű opioid-terápiát krónikus, daganat okozta szenvedéseik enyhítésére.
Tovább...
 
"Fotózz kutatót!"
2010. August 30.
 „Fotózz Kutatót!” - fotópályázat diákoknak A Nyugat-magyarországi Egyetem fotópályázatot hirdet „Fotózz Kutatót!” címmel a Kutatók Éjszakája 2010 eseménysorozat keretében. Kapj le munka közben egy kutatót!

Tovább...
 
A hosszú élet génváltozatai legyűrik a betegségeket
2010. July 05.

 A különlegesen hosszú életkor genetikai hátterét kutatva először sikerült olyan mintázatokat azonosítani az emberi genetikai állományban, amelyek jelenléte valószínűsíti a matuzsálemi kort. Több mint ezer százéves vagy annál idősebb ember genetikai anyagát hasonlították össze más csoportokéval.

Számos kutatás célja, hogy a rendelkezésre álló genetikai információ statisztikai elemzésével megfejtsék, mely gének és hogyan határozzák meg az emberi élet hosszát.
Tovább...
 
Meghökkentő felvétel készült a vírusok terjedéséről
2010. January 22.
 A vírusok meghökkentő, a korábban feltételezettnél sokkal gyorsabb terjedési módját fedezték föl brit kutatók. Kiderült, hogy a vírusok képesek "átugrani" a fertőzött sejteket, és így hamarabb tudnak újabb, még egészséges sejteket megfertőzni.Korábban úgy gondolták, hogy a vírusok úgy terjednek, hogy belépnek a sejtbe, lemásolódik az örökítőanyaguk és a fehérjeburkuk, majd kijutnak a sejtből, és az új vírusrészecskék további sejteket fertőznek meg. Ebből következően a vírusok terjedési sebességét az határozza meg, milyen gyorsan képesek szaporodni egy-egy sejtben.
Tovább...
 
Ember és a csimpánz: eltérés ezer génben
2009. December 09.
 Az ember és a csimpánz génjeinek legalább 97 százaléka közös. Ezért is okoz annyi fejtörést a kutatóknak, mitől különbözik annyira a két faj. Az Amerikai Tudományos Akadémia folyóiratának (PNAS) legutóbbi számában megjelent tanulmány, amely a transzkripciós faktorokkal foglalkozik, rávilágít arra, hogy a genom tartalma talán kevésbé jelentős, mint az a mód, ahogy ezt a tartalmat felhasználják az élőlények.
Tovább...
 
<< Első < Előző 1 2 3 Következő > Utolsó >>

Eredmények 1 - 5 / 13
Menü
Nyitóoldal
Oktatás
Kutatás
Munkatársak
Hírek
Linkek
Keresés
Óravázlatok
Elérhetőség
Aktuális hírek
Belépés

Elfelejtett jelszó?
Olvasóink
Keresés